Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Leendert en Nelleke Wolters

M4

20230502 - RD M4-M1 00341 (4) Large
Nee, niet het nieuwste model BMW, of een vergeten afdeling van de Britse geheime dienst. M4 is een project voor kerkplanting dat vanuit Noorwegen ook in Tsjechië aan de weg timmert. Twee weken geleden rondden we met de Tsjechische Evangelische Alliantie de vierde cyclus aan trainingen af. Zo werden er inmiddels bijna 40 nieuwe gemeenten gesticht door het hele land. Zo bereikten we vele Tsjechen met het Evangelie, ‘want,’ zegt coach Dan Hurta, ‘kerkplanting is voor ons de beste manier om nieuwe mensen te bereiken.’
Evangelisatie en discipelschap

Centraal in de toerusting staan de vier leergemeenschappen waar alle teams samenkomen. Ervaren gemeentestichters uit Tsjechië en Europa rusten de teams toe voor hun werk. ‘M4 komt daarbij niet met één model,’ zegt landelijk leider Jiří Unger, ‘maar met flexibiliteit om in je eigen omgeving je uitdagingen te onderkennen en de antwoorden daarop te formuleren.’

Hoewel de nadruk dus ligt op het proces, zijn er twee thema’s die centraal staan: evangelisatie en discipelschap. Nela Kadlecova: ‘We verlangen ernaar relaties op te bouwen met onze ongelovige vrienden; dat is het belangrijkste. Door onze vriendschap heen mogen we laten zien dat we Christus kennen. En ze kunnen dat zien aan ons leven’. Tijdens elk van de vier leergemeenschappen staat de vrijdagavond in het teken van gebed en aanbidding. Keer op keer zijn er getuigenissen van mensen die tot geloof zijn gekomen.

Zo deelde Jančí het verhaal van Adam. Hij ontmoette hem jaren geleden op een LAN-party die de kerk organiseerde, een bijeenkomst van computerliefhebbers. Jančí die zelf IT-specialist was, werd kerkplanter en Adam wilde daar meer van weten. De twee gingen samen lunchen en Jančí nodigde Adam uit om meer van het geloof te gaan ontdekken. Omdat Adam een rooms-katholieke achtergrond had, was het verschil met de protestantse theologie een uitdagend onderwerp van gesprek. Van het één kwam het ander. Adam sloot zich aan bij een christelijke mannengroep, vervolgens de missionaire gemeenschap Za Kostelom en groeit nog steeds verder in zijn geloof.

Veel kerken in Tsjechië zijn op zoek naar nieuwe vormen van gemeenschapsvorming, om plek te bieden aan geloofsgroei. Een jonge vrouw die recent tot geloof is gekomen noemt de kerk haar nieuwe familie: ‘Dat is heel speciaal voor mij, want op mijn werk en in mijn familie is er niemand die gelooft. Daarom is dit zo belangrijk’.

''Een jonge vrouw die recent tot geloof is gekomen noemt de kerk haar nieuwe familie: ‘Dat is heel speciaal voor mij, want op mijn werk en in mijn familie is er niemand die gelooft. Daarom is dit zo belangrijk’.''

Kerk voor doven

Het is bijzonder dat in deze laatste ronde ook een team van doven participeert. Oorspronkelijk zochten zij slechts naar meer structuur voor hun eigen bijeenkomsten in Hradec Kralové, maar gaande het proces groeide het enthousiasme voor christelijke gemeenschappen voor doven in het hele land. Hun verlangen naar een eigen geloofsgemeenschap veranderde gaandeweg het proces in het besef van een missionaire opdracht: het evangelie verkondigen aan andere slechthorenden!

Deze column verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad.

Wil je ons steunen?

Wil je ons ondersteunen in het werk? Dat kan door ons Zendingsmaatje te worden.

Over Leendert en Nelleke Wolters

Leendert Wolters woont samen met zijn vrouw Nelleke en kinderen Jesse en Chaja in Tsjechië. Sinds 2015 vormen zij met een groep jonge christenen een nieuwe gemeenschap, Network Praha, waarmee zij ook kerkdiensten houden.

Verhalen

Blog Leendert Wolters - Kerst met Karpie
Tsjechië
De lege Kerk in Europa

Kerst met Karpie

Verhaal Wolters april23
Tsjechië
De lege Kerk in Europa

Pasen in de kreukelzone

Mark Godeschalk arts Congo
Congo
De groeiende kerk in Afrika

Een kostbaar leermoment

Header verhaal frankrijk harriette
Frankrijk
De lege Kerk in Europa

Gastvrijheid

vader en moeder met hun Kausar - bewerkt-2
Centraal-Azië
De jonge kerk in Azië

Een verlamd meisje als Evangelist

rsz_rik_en_caroline_mager
Rwanda
De groeiende kerk in Afrika

De bodemloze put

Week zonder stroom - verhaal Godeschalk stroom
Congo
De groeiende kerk in Afrika

Een week geen stroom

Jansen, William en Monica portret
Filipijnen
De jonge kerk in Azië

Dat wat je niet ziet...

20210702_172932_Franse oudjes doen aan betekenisvol bankhangen Large
Frankrijk
De lege Kerk in Europa

Franse oudjes doen aan betekenisvol bankhangen